Hír: Ismerjük meg kapusedzőnket és munkáját
(Kategória: NB I.)
Küldte: Méhes Tamás
2019 április 18 - csütörtök, 19:30


„A fő feladat, hogy ne kapjunk gólt” - Csernyánszki NorbertCsütörtöki cikkfüzérünk soron következő vendége a paksi kapusmezünket 2009 és 2016 között, 7 éven át, 103 alkalommal magára öltő, mára utódait trenírozó Csernyánszki Norbert.
 
Értelemszerűen, ahogy a mezőnyjátékosoknál, úgy a kapusoknál is más-más a teendő a gyerekek és a felnőttek edzését illetően, beszélgetésünket most itt kezdtük. „A fiataloknál még a képzésen van a hangsúly, míg a felnőtteknél a már kialakult technikát, stílust kell folyamatosan csiszolnunk, ami kiegészül a mérkőzésen megjelenő hibák kiküszöbölésével” - vágott bele Csernyánszki. „Továbbá fontos, hogy egy jó hálóőr előre felkészüljön és olvassa az aktuálisan kialakuló játékhelyzeteket. Egyébként ezen a készségen lehet a legtöbbet javítani egy profi kapusnál.” De túl egyszerű lenne egy kapusedző feladata, ha csak ennyiről szólna. „Folyamatosan vizslatjuk az ellenfeleink támadójátékát, hogy például a földön játszanak vagy inkább az ívelésekben hisznek, estleg átlövésekkel operálnak…”
 
cser1.jpg
 
Portástrénerünket ezzel kapcsolatosan azonban megkértük, menjen bele pár konkrétumba is, ha lehetséges. „Nagyon vigyázni kell, mennyire és hogyan nyúlunk bele egy kapus adottságaiba. Verpecz István például jó alany volt, neki túl lenn volt a súlypontja és a kezei, ezen próbáltam javítani. Nagy Gergelynél és Rácz Gergőnél is van olyan, amin jelenleg dolgozom, de ez maradjon a mi titkunk, ne segítsünk ellenfeleinknek.” 
 
A teljes mértékben érthető titkolózás után lássuk, hogy épül fel egy hét ebben a szakmában. „A hétfő az elmúlt meccsről szól, megbeszéljük, kielemezzük a hibákat vagy éppen a jó dolgokat. A kedd a stabilitásfejlesztés, a dinamika és a mélyizmok fejlesztéséé (hátizom, hasizom; ezek a megindulásokhoz szükségesek - a szerk.), a labdafogások és a vetődések mellett. Szerdán a reakcióidőt csiszoljuk, gyorsítjuk. A csütörtök a pontrúgások, indítások napja. Pénteken pedig az alap tréning mellé becsatlakozik a taktikai felkészülés is, ilyenkor már egy feladatból sincs nagy mennyiségű ismétlésszám.” Adódik a kérdés, hogy néz ki még apróbb részletekre szétszedve egy foglalkozás, ezt is megtudtuk. „Én úgy építem fel a gyakorlataimat, ha a kapus megfogja a labdát, vége a feladatnak, ez mérkőzéshelyzeteket teremt, hisz’ ott is akkor lélegezhetünk fel, ha megáll a játékszer.”
 
A meccsnap természetesen itt is külön figyelmet igényel, ám, ahogy megtudtuk, kapusaink alkalmazkodók. „Egyik hálóőrünk sem ragaszkodik egyéni bemelegítéshez, mindent rám bíznak, én pedig ismerem Őket, így pontosan látom, mikor, ki ellen kinek mire van szüksége, hogy topformában legyen a 90 perc alatt. Ami a kapusnevezést illeti, van ráhatásunk és ajánlásokat is tehetünk/teszünk, de a végső szót, hogy ki áll a gólvonalon, a vezetőedzőnk, Csertői Aurél mondja aztán ki.”
 
cser2.jpg
 
Sokszor látni különböző, látványos internetes videók alkalmával, hogy a hálóőrök mennyi eszközt használnak a tréningek alkalmával, ugyanakkor az UEFA irányelve alapvetően ezzel éppen ellentétes: ne legyen telepakolva a kapu előtere - mondják.  Ebből adódóan léteznek ilyen és olyan edzők is, lássuk, hogyan vélekedik erről Csernyánszki Norbert. „Valóban ez a két stílus létezik, de ezeket nem lehet teljesen elkülöníteni egymástól. Én például vegyítem, mindkettőben hiszek. Hál’ Istennek a klubtól minden eszközt megkaptam már, amire igazán szükségem van. Ezeket a reakcióidők javítására használom, de csak a hét elején. A meccs előtti napokban - véleményem szerint - már nincs értelme 5 gáttal, 6 karóval és 4 pionnal felszórni a kapu előterét.” 
 
Kapusedzőnk személyére rákanyarodva elsőként arra voltunk kíváncsiak, nála hogyan alakult ki, hogy oktassa a 23 játékosév alatt felgyülemlett tudását. „Ebben élek és abból a szempontból nagyon szerencsés helyzetben is vagyok, hogy mindig szerettem a munkám, valamint a megfelelő lépcsőfokok is megvoltak, hisz’ már játékoskoromban elkezdtem gyerekekkel foglalkozni. Aztán - szintén, mikor még aktív voltam - Csertői Aurél is célozgatott már rá, hogy ennyi Pakson eltöltött esztendő után jó lenne, ha pályafutásom végén kapusedzőként itt folytatnám sportkarrierem. Ezzel a klub vezetői is egyetértettek, amiért szintén nagyon hálás vagyok nekik” - emlékezett vissza Csernyánszki, aki az UEFA A-licence mellett nemrég a legmagasabb, úgynevezett UEFA Goalkeeping A képzést is elvégezte, és diplomaátadóját várja. Ezúton is még egyszer gratulálunk, Norbert!
 
cser3.jpg
 
Természetesen azt is gyanítottuk már a beszélgetésünk előtt, hogy a kapusedzői feladatok nemcsak az edzések idejére koncentrálódnak. Sejtésünk be is igazolódott. „Ugyanúgy, mint a mezőnyjátékosok, én is/mi is előre szoktunk videózni, elemezni, készülni a kapusokkal. Ezeken felül folyamatosan egyeztetek a másodedzőkkel, hiszen az Ő programjukhoz is alkalmazkodnunk kell. Mindenkivel összhangban vagyunk, így a konkrét tréningeken kívül folyamatosan tervezgetek, egyeztetek.”
 
Akárcsak a többi munkatársunknál, ez nagyon sok idővel jár, jött is kérdésünk az otthoniak iránt. „Itt is szerencsés vagyok, hiszen a párom mindennel tisztában van. Kicsit örült, amikor a játékos pályafutásom abbahagytam, mondván, hogy több időm lesz, aztán sajnos nem így lett, de nagyon megértő, nincs konfliktusom ebből, amit ezúton is köszönök neki.”
 
cser4.jpg
 
Kellemes beszélgetésünk utolsó elemeként kapusedzőnktől azt kértük, vezessen be bennünket filozófiájába. „Számomra az a legnagyobb siker, ha visszalátom azt, hogy kapusaim elfogadják, amit átadok nekik, és belátják, hogy mindent azért csinálok, hogy jobbak legyenek. Ok-okozatként ez a csapat sikerével is együtt jár. Ezek mellett arra tanítok mindenkit, hogy folyamatosan előre gondolkodjon, és ne a már megtörtént eseményeket reagálja le.”
 
Cikkünk végén kollégánknak magától értetődően további munkasikereket kívánunk, illetve reméljük, további, megannyi paksi sikerben lesz még része a jövőben. 
 
Sorozatunk archívuma: Purger Szilárd rehabtrénerünkről ITTPéter Norbert és Németh Zoltán másodedzőinkről ITTVarga László és Bernáth Győző masszőreinkről ITT, és Gróf Edvin szertárosunk ITT lehet többet megtudni. 

cser5.jpgEzen hír származási helye: PAKSI FUTBALL CLUB
( http://paksifc.hu/news.php?extend.8305 )