aula1.jpg

Még több külföldi tapasztalattal a zsebben

2019. ápr. 01.  -  NB I.
Látogatás az FC Admira Wacker elit futballakadémiáján.
Látogatás az FC Admira Wacker elit futballakadémiáján.
Mielőtt Péter Norberttel és Németh Zoltánnal rátérnénk az ausztriai látogatásukra, fontos megismernünk annak okát és hátterét. Két másodedzőnk a tavalyi év végén iratkozott be, és kezdte el az MLSZ által szervezett és indított UEFA Elite Youth A képzést, amelynek fontosságára és az edzői fokozatokban elfoglalt helyére természetesen a későbbiekben kitérünk majd. 
 
Két trénerünket az oktatóktól kapott egyfajta „házi feladat” mozgatta meg, majd egészen az ausztriai Mödlingig utaztak, ahol 3 napon keresztül az FC Admira Wacker elit futballakadémiáján vendégeskedtek, de a továbbiakról már meséljenek inkább ők. 

„Hasznos volt a túránk, mivel a teljes feladatunk úgy nézett ki, hogy egy magyar és egy külföldi akadémiára is el kellett látogatnunk, ezáltal összehasonlítási alapunk lett” - kezdte Péter Norbert, aki benyomásaival folytatta. „A magyar akadémiák is vannak olyan precízek, mint a külföldiek, legalábbis ahhoz viszonyítva, ahol most jártunk. Különbséget talán a versenyeztetésben látok. Például a fiatalok beépítésével kapcsolatosan leshető el újfajta szemlélet.” Németh Zoltán már dolgozott magyar akadémián Győrben, de mint mondja, Ő is megannyi pozitívummal tért haza. „Elsősorban a légkör, ami az egészet körülveszi, volt a legérdekesebb számomra. Mindenki nyugodtan dolgozik, nyitott és bátran adja át a tapasztalatait, meglátásait. Ezt a hangulatot szeretnénk mi is kiépíteni itthon.” 
 
aula2a.jpg
Péter Norbert, Stefan Fuhrmann (az FC Admira Wacker elit futballakadémia szakmai igazgatója), Szántó Csaba
 
Joggal adódhat a kérdés, mi kell ahhoz, hogy ez Magyarországon is kialakuljon, mit láttak szomszédainknál? „Én mindig rendszerben gondolkozom, amiben a legfontosabb a játékos, és az, hogy az Ő fejlődését a háttérben egymásra épülő rétegek hogyan tudják segíteni” - vette magához a szót Péter. „Ahogy Ausztriában végigmentünk a korosztályokon, láttuk, kiket hogyan motiválnak, milyen feladatok elé állítanak, hogy megtanulják azokat a kulcs dolgokat, amiket aztán később majd alkalmazniuk kell. A korosztályok növekedésével az elvárások is folyamatosan nőnek, de fontos, hogy ezt sosem helyezik előtérbe azzal szemben, hogy valaki szüntelenül tudjon fejlődni.” Ezzel Németh is egyetért, de további meglátásait is hozzátette: „Hosszú távon gondolkodnak, ami mellett fontos, hogy ha valakiből nem lesz válogatott vagy első osztályú játékos, az is úgy hagyja el az akadémiát, hogy kapott valamit, és megannyi pozitív élménnyel gyarapodott.” 
 
A látogatást Szántó Csaba, Németh Zoltán volt munkatársa szervezte kollégáink részére, akik egybehangzóan kiemelték, minden része hasznosnak bizonyult. „Csaba már két éve kint dolgozik, mindenben a segítségünkre volt, továbbá az akadémia szakmai igazgatója is folyamatosan velünk tartott, és minden apró kis részletet megmutatott. Vendéglátóink végtelenül nyitottak és korrektek voltak velünk” - magyarázta Németh. Azonban a kiutazással, tapasztalatok gyűjtésével, majd a hazautazással nem ért véget semmi, sőt… „A közeljövőben egy beszámolót kell készítenünk a látottakról, valamint utána már a különböző vizsgák jönnek a képzési időnkben” - magyarázta Péter. „Mivel nagyon hasznosnak érezzük az ilyen lehetőségeket, biztosak vagyunk benne, hogy fogunk még klubokat felkeresni, ahol szívesen körülnéznénk, tapasztalatokat gyűjtenénk, érdekességeket lesnénk el az utánpótlás terén.” 
 
Németh Zoltánt a továbbiakban arról kérdeztük, hogy tart most a tanfolyamuk. „Ugye az elit képzés, amin most Norbival részt veszünk, fél éves időtartamot ölel fel, ugyanakkor ritka, hiszen csak kétévente indítják. Októberben kezdtük, és remélhetőleg májusban végzünk majd. Sikeres vizsga esetén az ember utánpótlás szakmai vezető, valamint vezetőedző lehet akadémiákon.” A képzés komolyságát az is mutatja, hogy ennél feljebb már csak az UEFA Pro licences szintje található. 
 
Másodedzőinknek természetesen a további eredményes és paksi sikerekben gazdag munka mellett a Magyar Labdarúgó Szövetség szervezésében végzett tanfolyamaikhoz sok sikert kívánunk a jövőben. 
 
Remélhetőleg nyáron már arról számolhatunk be, hogy mostani képzésük végeztével mindketten sikeres egzáment tettek. Sok sikert, srácok!
 
aula1a.jpg
Németh Zoltán, Szántó Csaba, Péter Norbert
Nincs

PFC TV

KEZDŐRÚGÁS

BOLT

Aktuális tabella

OTP Bank Liga 2023/2024
Hely   Csapat Mérk. P
1 Ferencvárosi TC 32 71
2 PAKSI FC 33 58
3 Puskás Akadémia FC 33 55
4 Fehérvár FC 33 54
5 DVSC 33 48
6 DVTK 33 45
7 MTK Budapest 33 44
8 ZTE FC 32 43
9 Kecskeméti TE 32 42
10 Újpest FC 32 37
11 Kisvárda Master Good 33 31
12 Mezőkövesd ZSÓRY FC 33 21
33. forduló erdeményei
  -   ?:?
  -   ?:?
  -   2:1
  -   4:1
  -   0:0
  -   1:1

Kapcsolat információk

Paksi Futball Club

7030 Paks, Fehérvári út 29.
+36-75-510-618
iroda@paksifc.hu
Szerkesztő:Méhes Tamás, sajtófőnök