saraiport1.jpg

Sárai portré

2020. ápr. 16.  -  NB I.
Pályaedzőnk mindig a száz százalékra törekszik.
Pályaedzőnk mindig a száz százalékra törekszik.
banner_magy2.jpg
 
Sárai György tavaly nyáron érkezett klubunkhoz utánpótlástrénerként Pécsről, ahol szakmai igazgató, vezetőedző, illetve a kicsik edzője is volt. Három éves kontraktusa lejárásakor Karszt József technikai vezetőnk csábította zöld-fehér városunkba a már több egyesületnél is bizonyított szakembert, aki fél évvel később már Osztermájer Gábor vezetőedzőnk szakmai stábjában, a felnőtt öltözőben találta magát.
 
„Szeretek edzősködni, így örömmel mondtam igent a megkeresésre. Az U12-es csapat trénerének, valamint a kisebb korcsoportok segítőjének kértek fel, így kezdtem el a munkát” - mesélt a kezdetekről Sárai, aki aztán abba is bepillantást engedett, hogyan is áll a dolgokhoz. „Ha megvan a konkrét feladat, tervet készítek, ez minden esetben így van. Úgy gondolom, fontos, hogy meglegyen, honnan hová szeretnénk elérni a munkánk során. Mikor megérkeztem Paksra, ugyanígy tettem, a kapott korosztályomnál maximálisan figyelembe vettem a rájuk szabott javallatokat, amiket saját tapasztalatokkal egészítettem ki. Tavaly nyáron így készült el az őszi munkaterv, majd a tél közeledtével megcsináltam a most érvényben lévő tavaszit is” - fogalmazott trénerünk, aki számára nem volt újdonság tizenkét éves gyerekekkel foglalkozni. Sárai a Vasasnál és a Dunaújvárosnál töltött időszakából is meríthet. „Speciális ez a korosztály, hiszen itt még kispályán, kisebb létszámban futballoznak a gyerekek, majd az eggyel idősebbek már nagypályán játszanak. Kedvelem ezt a „kihívást”, éppen ezért itt, Pakson is szívesen vetettem bele magam a teendőkbe.”

saraiport4.jpg
 
Aztán jött a tavalyi év novembere, ami felnőtt csapatunknál nagy változást hozott, majd Sárai feladatai is megsokszorozódtak. „Osztermájer Gábor akkor még utánpótlásszakág-vezetőként keresett meg egy mérkőzésünk előtt, és vázolta a felnőtt csapatnál nyíló lehetőséget. Ezek után pedig természetesen Haraszti Zsolt ügyvezetővel is egyeztettünk. Nyilvánvalóan nagyon boldogan mondtam igent az NBI-es pályaedzői munkakörre, és örömteli érzésekkel fogott el, hogy többek között rám is gondoltak. Egyfajta visszajelzésként éltem meg, ami a munkámnak és az emberi oldalamnak is szólt.”
 
Osztermájer szakmai csapatában Sárai Györgyön túl szerepet kapott a már jó ideje első csapatunknál dolgozó, és az utánpótlást is nagy figyelemmel követő Péter Norbert, a szintén utánpótlásbázisunkban nagyszerű eredményekkel ténykedő Kindl István, valamint Csernyánszki Norbert kapusikonunk, aki továbbra is hálóőreinket trenírozhatja.
 
„Az első, egy hétre szóló lehetőségnél úgy voltam, rázzuk fel a brigádot, vigyünk a csapatba több pozitivitást” - folytatta pályaedzőnk. „A 2019-es év végéig szóló, négy találkozót felölelő periódusba már szakmai dolgokat is beletettünk. Végül a nyárig kapott mandátummal még mélyebbre áshattunk, tovább csiszolhattuk a jó dolgokat, és próbáltuk maradéktalanul kijavítani a rosszakat. Véleményem szerint jó úton jártunk, de a vírushelyzet sajnos közbeszólt. Egy biztos, bármeddig is szól a megbízatásom, mindig száz százalékot nyújtok, és próbálok mindent a lehető legjobb tudásom szerint csinálni.” 

saraiport2.jpg
 
Sárai főállású edzőként a felnőtt csapathoz köthető megbízatása ellenére sem hagyott fel a kicsikkel való foglalkozással, így tehát továbbra is Ő edzi és meccsel az U12-es korosztályunkkal, persze, ha azt az NBI-es csapat menetrendje megengedi. Szakemberünktől így megkérdeztük azt is, milyen különbségekkel kell naponta megbirkóznia annak, aki piciknél és felnőtteknél is maradéktalanul helyt akar állni. „Egy alapvető dolog mindenképpen van: az utánpótlásban tanítunk és képzünk - az eredmény pedig nem annyira számít. A lényeg tehát az, hogy minél ügyesebbek legyenek a gyerekek, akik aztán a felnőtt csapatba beilleszthetőek. A felnőtteknél viszont már mindennél fontosabb az eredmény. Más továbbá még a kommunikáció is, hiszen a profiknál ez a rész nagyobb távlatokat nyithat meg. Ott van még az edzői kép is, ami a gyerekeknél példaképszerűen működik, a felnőtteknél viszont vezérként. Persze a nagy csapatunknál Osztermájer Gábor a vezér, ilyenkor nekem és a többi segédedzőnek jó századosnak kell lennünk.”
 
De mit jelent a jó százados kifejezés? „Kapocsszerepet kell felvállalnunk, hogy jó legyen az úgynevezett pedigré a játékosok és a vezetőedző közt. Híreket, javaslatokat kell közvetítenünk a két oldal között, de fontos, hogy mindezt csapatmunkában tegyük, mert csak akkor adódnak úgy össze a dolgok, amik aztán sikerre vezetnek bennünket.”
 
Végezetül pedig arra is kíváncsiak lettünk, milyen filozófiával dolgozik Sárai. „A gyerekeknél az örömforrást szeretném átadni, hogy élvezzék a játékot és szépen játszanak. Sok kollégát láttam már, akik kihajtják a gyerekeket, ami lehet, hogy rövid távon eredményt hoz, de véleményem szerint így igazán értékes felnőtt játékost nem lehet faragni. Az NBI-ben pedig mindig arra törekszem, hogy jó legyen a közösség. Úgy vallom továbbá, ha egy héten van öt kemény tréning egy gyenge meccsel, az sokkal jobb, mintha van öt gyengébb edzés egy kemény összecsapással a végén. Ugyanakkor hiszek abban is, hogy idősebb korban is lehet képezni, így arra is odafigyelek” - zárta sok tanulsággal is szolgáló gondolatait trénerünk, aki beszélgetésünk végén azt is elárulta, hisz benne, hogy akkor fog igazán fejlődni a magyar labdarúgás, ha számos csapat követi klubunk példáját, és csak, vagy minél több magyar játékost foglalkoztat a legfelső szinteken.
 
Legyen így!
 
Hajrá, Paks! A magyar csapat!
 
saraiport3.jpg
Nincs

PFC TV

KEZDŐRÚGÁS

BOLT

Aktuális tabella

OTP Bank Liga 2023/2024
Hely   Csapat Mérk. P
1 Ferencvárosi TC 29 65
2 PAKSI FC 30 53
3 Fehérvár FC 29 50
4 Puskás Akadémia FC 30 46
5 DVSC 30 45
6 MTK Budapest 29 43
7 DVTK 30 41
8 ZTE FC 30 39
9 Kecskeméti TE 30 38
10 Újpest FC 30 34
11 Kisvárda Master Good 29 25
12 Mezőkövesd ZSÓRY FC 30 20
30. forduló erdeményei
  -   ?:?
  -   ?:?
  -   2:1
  -   0:0
  -   1:0
  -   1:0

Kapcsolat információk

Paksi Futball Club

7030 Paks, Fehérvári út 29.
+36-75-510-618
iroda@paksifc.hu
Szerkesztő:Méhes Tamás, sajtófőnök